Lamanfo.com

Laman Informasi

'DUNIA BAHARU' DITEMUI TERSEMBUNYI DI DALAM TERAS BUMI.Teras Bumi bukan setakat "gumpalan besi". Penyelidik mendapati teras dalaman "pepejal" Bumi mungkin sebenarnya agak lembut. 

Selama lebih setengah abad, komuniti saintifik berpendapat bahawa teras dalam Bumi adalah bebola pepejal aloi besi termampat yang dikelilingi oleh teras luar cecair. Tetapi penyelidikan baru, yang diterbitkan pada 20 September dalam jurnal Physics of the Earth and Planetary Interiors, menunjukkan bahawa kandungan Bumi mempunyai sifat struktur daripada keras kepada separa lembut sehingga kepada logam cair.

"Semakin kita melihatnya, semakin kita menyedari ia bukan satu gumpalan besi, " kata Jessica Irving, ahli seismologi di Universiti Bristol di England, yang tidak terlibat dalam kajian itu, memberitahu Live Science. "Kami sedang mencari dunia tersembunyi yang baharu."

Dalam beberapa cara, teras dalaman Bumi kekal misteri seperti ketika Jules Verne menerbitkan andaiannya bertajuk "Perjalanan ke Pusat Bumi" pada tahun 1864. Walaupun saintis telah mengetahui sejak tahun 1950-an bahawa planet kita tidak berongga seperti yang diramalkan oleh Verne, bahagian dalam planet masih belum diterokai; haba dan tekanan yang sangat tinggi adalah amat sukar untuk manusia melakukan siasatan atau untuk manusia pergi ke sana. "Melainkan sesuatu yang buruk berlaku kepada planet kita, kita tidak akan pernah mempunyai pemerhatian langsung terhadap teras Bumi, " kata Irving.

Sebaliknya, ahli geofizik bergantung pada gelombang seismik yang dihasilkan oleh gempa bumi. Dengan mengukur getaran besar ini, saintis boleh membina semula gambaran dalaman planet dengan cara yang "serupa dengan imbasan CT seseorang, " kata Irving.

Gelombang ini datang dalam dua corak utama: gelombang mampatan garis lurus dan gelombang ricih beralun. Setiap gelombang boleh dipercepatkan, diperlahankan atau melantun dari medium yang berbeza semasa ia bergerak melalui tanah. Bagi Rhett Butler, ahli geofizik di Institut Geofizik dan Planetologi Hawai'i, kajian baharu itu bermula sebagai persoalan yang belum dapat disepadankan. 

Butler sedang melihat bagaimana gelombang seismik yang dicipta oleh gempa bumi besar di lima lokasi berbeza bergerak melalui teras Bumi secara sudut tepat ke seberang dunia. Tetapi ada sesuatu yang tidak kena — gelombang ricih gempa, yang sepatutnya melalui bebola logam pepejal, sebaliknya terpesong di beberapa kawasan tertentu.

Angka-angka tersebut mengejutkan Butler. Dia tahu matematik gelombang seismik adalah betul, yang boleh bermakna hanya satu perkara: Para saintis mempunyai penetapan struktur yang salah. "Apabila anda berada dalam bidang ini, anda perlu memadankan data," katanya. Jadi Butler dan pengarangnya telah menilai semula andaian asas mereka bahawa teras dalaman Bumi adalah keseluruhannya pepejal. Mereka mendapati bahawa data gelombang yang mereka amati boleh dipadankan jika teras Bumi mempunyai poket-poket bersifat cecair dan "lembek," besi separa pepejal berhampiran permukaannya.

Julat konsistensi besi amat ketara, menurut Butler. "Kami telah melihat bukti bahawa ia bukan sahaja tidak lembut di mana-mana; ia benar-benar keras di beberapa tempat, " katanya. "Ia mempunyai permukaan yang keras betul-betul menghadap besi cair atau lembek. Jadi kami dapat melihat banyak perincian di dalam teras yang kami tidak nampak sebelum ini."

Penyelidikan ini berpotensi merevolusikan pemahaman kita tentang medan magnet Bumi. Walaupun teras luar cecair berputar memacu medan magnet planet kita, teras dalam membantu mengubahsuai medan itu, menurut penyelidikan yang diterbitkan pada 2019 dalam jurnal Science Advances. 

Planet lain, seperti Marikh, mempunyai pusat cecair tetapi kekurangan kedua-dua teras dalaman dan medan magnet, menurut penyelidikan dari NASA. 

Oleh itu, Butler dan Irving percaya, pemahaman yang lebih mendalam tentang teras dalaman akan membantu saintis memahami hubungan antara bahagian dalam planet dan aktiviti magnetnya.


Sumber: Live Science

Imej: Wikipedia - Lukisan keratan rentas planet Bumi yang menunjukkan "Dunia Dalaman" Atvatabar, daripada novel fiksyen sains William R. Bradshaw 1892 The Goddess of Atvatabar

Catat Ulasan

0 Ulasan