Lamanfo.com

Laman Informasi

FAUCI MEMBERI AMARAN TENTANG JENIS VIRUS BAHARU YANG LEBIH MENAKUTKAN DARIPADA COVID.

 

Menurut Dr. Anthony Fauci, pengarah Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan Amerika Syarikat, jenis Coronavirus baharu boleh muncul tidak lama lagi yang akan lebih menular dengan kadar kematian yang lebih tinggi.

Fauci bercakap dengan ZEIT tentang kemungkinan jenis virus baharu muncul dalam budaya kita, terutamanya pada masa kes semakin berkurangan di seluruh negara.

“Ia akan lebih teruk! Dan sudah tentu, ia mungkin terjadi,” kata Fauci dalam temubual dengan ZEIT. Selagi terdapat virus yang beredar secara bebas dalam masyarakat, bergerak dari orang ke orang, virus tersebut akan mempunyai banyak peluang untuk berubah kerana replikasinya yang berterusan.

“Virus Sars pertama menyebabkan kematian sepuluh peratus pada 2003, dan virus Mers sepuluh tahun kemudian kadar kematian 25 hingga 35 peratus. Virus yang akan mudah ditularkan seperti Sars-CoV-2 sekarang, digabungkan dengan kematian koronavirus sebelumnya - itu akan menjadi malapetaka bagi manusia."

"Adalah naif untuk mempercayai bahawa kita akan terhindar daripada virus lain," kata Fauci.

Beliau menyeru usaha global; untuk memajukan pembangunan vaksin universal terhadap Coronavirus. Tiada negara boleh mengawalnya secara sendirian. 

Menurutnya, kita sedang mengalami pandemik seperti yang tidak pernah kita lihat selama lebih 100 tahun.

Fauci mengambil langkah berhati-hati tentang penamatan awal kepada wabak semasa. Beliau memikirkan adalah mungkin untuk membendungnya menjelang musim bunga.

"Tetapi saya tidak boleh bayangkan kita boleh membasmi penyakit itu sehingga musim panas akan datang."

Mimpi ngeri masih sedang berlaku. Di AS kematian adalah sekitar 740,000 manakala di seluruh dunia terdapat 4.9 juta kematian dan ratusan juta dijangkiti.


Sumber: Revyuh

Image: Wikipedia

Catat Ulasan

0 Ulasan