TIKTOK DISAMAN KERANA VIDEO GRAFIKNYA MENYEBABKAN TRAUMA MENTAL.

Lamanfo.com

Laman Informasi

TIKTOK DISAMAN KERANA VIDEO GRAFIKNYA MENYEBABKAN TRAUMA MENTAL.

 


Seorang moderator TikTok telah menyaman platform media sosial dan induknya ByteDance atas trauma yang disebabkan oleh video grafik, lapor Bloomberg. Dalam tuntutan yang dicadangkan, moderator Candie Frazier berkata bahawa dia telah ditayangkan video yang menunjukkan keganasan, tembakan di sekolah, kejatuhan maut dan juga kanibalisme. "Plaintif mengalami masalah tidur dan apabila dia dapat tidur, dia akan mengalami mimpi ngeri," kata tuntutan mahkamah itu.

Menambah lagi masalah, TikTok didakwa memerlukan moderator untuk bekerja syif 12 jam dengan hanya makan tengah hari selama satu jam dan dua masa rehat selama 15 minit. "Disebabkan jumlah kandungan yang banyak, moderator kandungan dibenarkan menilai tidak lebih daripada 25 saat bagi setiap video, dan pada masa yang sama melihat tiga hingga sepuluh video pada masa yang sama," menurut aduan itu.

Sepertimana syarikat media sosial lain termasuk Facebook dan YouTube, TikTok membangunkan garis panduan untuk membantu moderator menghadapi penderaan kanak-kanak dan imej traumatik lain. Antara cadangannya ialah syarikat mengehadkan peralihan moderator kepada empat jam dan memberikan sokongan psikologi. Bagaimanapun, TikTok didakwa gagal melaksanakan garis panduan tersebut, menurut tuntutan mahkamah.

Moderator kandungan mengambil bebanan terhadap imej grafik dan traumatik yang muncul di media sosial, memastikan pengguna tidak perlu mengalaminya. Satu syarikat yang menyediakan moderator kandungan untuk firma teknologi besar malah mengakui dalam borang persetujuan bahawa pekerjaan itu boleh menyebabkan gangguan tekanan selepas trauma (PTSD). Walau bagaimanapun, syarikat media sosial telah dikritik oleh para moderator mereka dan yang lain kerana tidak memberi cukup bayaran memandangkan bahaya psikologi yang dihadapi, dan tidak menyediakan sokongan kesihatan mental yang mencukupi. Tuntutan yang sama telah difailkan terhadap Facebook pada 2018.

Frazier berharap untuk mewakili para penapis atau moderator Tiktok lain dalam saman tuntutan untuk meminta pampasan kecederaan psikologi dan perintah mahkamah untuk dana perubatan untuk moderator.


Sumber: Techcrunch

Catat Ulasan

0 Ulasan