Lamanfo.com

Laman Informasi

TIKTOK DISAMAN KERANA VIDEO GRAFIKNYA MENYEBABKAN TRAUMA MENTAL.

 


Seorang moderator TikTok telah menyaman platform media sosial dan induknya ByteDance atas trauma yang disebabkan oleh video grafik, lapor Bloomberg. Dalam tuntutan yang dicadangkan, moderator Candie Frazier berkata bahawa dia telah ditayangkan video yang menunjukkan keganasan, tembakan di sekolah, kejatuhan maut dan juga kanibalisme. "Plaintif mengalami masalah tidur dan apabila dia dapat tidur, dia akan mengalami mimpi ngeri," kata tuntutan mahkamah itu.

Menambah lagi masalah, TikTok didakwa memerlukan moderator untuk bekerja syif 12 jam dengan hanya makan tengah hari selama satu jam dan dua masa rehat selama 15 minit. "Disebabkan jumlah kandungan yang banyak, moderator kandungan dibenarkan menilai tidak lebih daripada 25 saat bagi setiap video, dan pada masa yang sama melihat tiga hingga sepuluh video pada masa yang sama," menurut aduan itu.

Sepertimana syarikat media sosial lain termasuk Facebook dan YouTube, TikTok membangunkan garis panduan untuk membantu moderator menghadapi penderaan kanak-kanak dan imej traumatik lain. Antara cadangannya ialah syarikat mengehadkan peralihan moderator kepada empat jam dan memberikan sokongan psikologi. Bagaimanapun, TikTok didakwa gagal melaksanakan garis panduan tersebut, menurut tuntutan mahkamah.

Moderator kandungan mengambil bebanan terhadap imej grafik dan traumatik yang muncul di media sosial, memastikan pengguna tidak perlu mengalaminya. Satu syarikat yang menyediakan moderator kandungan untuk firma teknologi besar malah mengakui dalam borang persetujuan bahawa pekerjaan itu boleh menyebabkan gangguan tekanan selepas trauma (PTSD). Walau bagaimanapun, syarikat media sosial telah dikritik oleh para moderator mereka dan yang lain kerana tidak memberi cukup bayaran memandangkan bahaya psikologi yang dihadapi, dan tidak menyediakan sokongan kesihatan mental yang mencukupi. Tuntutan yang sama telah difailkan terhadap Facebook pada 2018.

Frazier berharap untuk mewakili para penapis atau moderator Tiktok lain dalam saman tuntutan untuk meminta pampasan kecederaan psikologi dan perintah mahkamah untuk dana perubatan untuk moderator.


Sumber: Techcrunch

Catat Ulasan

2 Ulasan

 1. Pendudukan: Harta Tanah / perhotelan
  kedudukan: Pengarah Urusan
  Nama: Najwa Mohammed
  Bandar: Miri
  Pinjaman saya mendapat: Rm 1.5 juta
  kadar faedah: 1%
  E-mel saya: najwamohammed369@gmail.com

  Halo, saya mengucapkan terima kasih kepada allah almight untuk kebaikan dan keberkasaan yang saya dapatkan dari AASIMAHA ADILA LOAN FIRM tahun ini 2022, saya ingin kita medium ini membiarkan muslim saya di malaysia, Tahun lepas saya telah memohon pinjaman banyak kali dan saya bodoh , Tahun ini ketika saya sedang menonton berita perniagaan saya di Aljazeera, saya melihat nama AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM pada wawancara menerangkan pakej mereka dan bagaimana mereka memberi pinjaman dan dana amal kepada mereka yang ingin memulakan perniagaan tahun ini. Oleh itu, saya mendengar dan menghubungi mereka dengan kenalan mereka di televisyen, saya memohon Rm 1.5 juta, pada kadar 1% dan pinjaman saya telah diluluskan dan saya mendapat pinjaman saya semudah mungkin. Saya mendapat pinjaman saya dan melabur lebih jauh ke hartanah suami saya. suami saya dari indonesia, banjir yang terjejas rumah keluarga kami di jakarta, sejak kami mendapat pinjaman, kami telah memperbaiki banyak hal dan membayar hutang bank juga.Jika anda ingin perusahaan pinjaman yang nyata dan sah, anda bebas memohon sekarang dan dapatkan pinjaman anda .Mengingatkan diri anda untuk menjadi kuat dan tidak pernah berputus asa. Semakin banyak anda jatuh, semakin kuat anda menjadi bangun. Jangan pernah menyerah tidak kira apa. Buat janji kepada impian anda seolah-olah anda berjanji kepada anak anda. Saya berharap anda lebih besar tahun. Mungkin allah memberkati mereka allah

  MOHON SEKARANG
  E-mail****aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
  w/a**** +971569461974

  BalasPadam
 2. Notis!! Notis!! Notis!!

  Adakah anda ingin membiayai semula perniagaan anda? Adakah anda memerlukan pinjaman Dalam Talian yang tulen untuk mendapatkan Bil anda? Memulakan perniagaan baru? Adakah anda memerlukan pinjaman peribadi? atau Pinjaman Perniagaan, Mohon pinjaman cepat dan mudah untuk memulakan pembiayaan baharu projek anda pada kadar faedah termurah 1.5%. Hubungi kami melalui e-mel:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]


  PERKHIDMATAN KAMI

  * Pinjaman Rumah
  * Pinjaman Kenderaan
  * Pinjaman Gadai Janji
  * Pinjaman Perniagaan
  * Kenderaan Kewangan
  * Pinjaman peribadi

  Adakah anda memerlukan sejumlah besar modal untuk memulakan cadangan atau pengembangan perniagaan anda? Adakah bank atau broker menolak Permohonan Pinjaman kerana Skor Kredit Rendah atau Kekurangan Cagaran? Jangan teragak-agak untuk menghubungi kami untuk kemungkinan kerjasama perniagaan. Kami menawarkan perkhidmatan pinjaman terjamin untuk kedua-dua warganegara dan bukan warganegara.

  Hubungi kami hari ini melalui e-mel: [iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]

  BalasPadam