Lamanfo.com

Laman Informasi

PERATURAN BARU GOOGLE UNTUK AKAUN GMAIL DAN TELEFON ANDA.

 


GOOGLE telah membuat perubahan penting pada hasil Carian webnya yang akan memudahkan orang awam mengalih keluar maklumat peribadi termasuk nombor telefon, e-mel dan alamat rumah.

Jika anda bimbang tentang dunia mengetahui terlalu banyak tentang kehidupan peribadi anda maka ada berita baik. Google baru sahaja mengumumkan bahawa ia menjadikannya lebih mudah untuk memadamkan maklumat peribadi daripada hasil Cariannya dengan orang ramai boleh meminta syarikat gergasi teknologi AS tersebut menyembunyikan nombor telefon dan alamat rumah. Mereka yang mempunyai akaun e-mel - seperti Gmail - juga boleh meminta nama akaun dipadamkan daripada paparan menjadikannya lebih sukar bagi orang yang tidak dikenali untuk menjejakinya.

Meminta data untuk dialih keluar daripada platform Google sebenarnya bukanlah sesuatu yang baharu dengan orang awam yang telah lama mendapati data seperti butiran akaun bank dan nombor kad kredit dikeluarkan jika ia muncul melalui Carian.

Walau bagaimanapun, ini adalah kali pertama syarikat Mountain View memudahkan untuk membuang data peribadi lain.

"Di bawah pengembangan dasar baharu ini, orang kini boleh meminta pengalihan keluar jenis maklumat tambahan apabila mereka menemuinya dalam hasil Carian, termasuk maklumat hubungan peribadi seperti nombor telefon, alamat e-mel atau alamat fizikal," jelas Google dalam catatan blog.

"Dasar ini juga membenarkan untuk mengalih keluar maklumat tambahan yang mungkin menimbulkan risiko kecurian identiti, seperti bukti kelayakan log masuk sulit, apabila ia muncul dalam hasil Carian."

Google berkata ia membuat perubahan selepas maklumbalas daripada pengguna. Terdapat keadaan yang jelas di mana orang ramai tidak mahu alamat dan nombor telefon mereka terpampang ke seluruh web dan itu kini mudah diperbaiki dengan menuju ke halaman web khusus firma tersebut dan mengisi borang "Permintaan Pembuangan".

Walaupun ini berita baik untuk hasil carian, Google menjelaskan bahawa kemaskini ini tidak akan mengalih keluar data peribadi daripada internet itu sendiri kerana itu adalah sesuatu yang di luar kawalan firma tersebut.

"Adalah penting untuk diingat bahawa mengalih keluar kandungan daripada Carian Google tidak akan mengalihkannya daripada internet, itulah sebabnya anda mungkin perlu menghubungi laman hos secara terus, jika anda ingin berbuat demikian," jelas Google.

Jika anda cuba mencari web dan menjumpai nombor atau alamat rumah anda di web, anda boleh mendapat butiran lanjut tentang cara mengeluarkannya di sini.  

Setelah permintaan dibuat, Google kemudiannya akan menilai sama ada permintaan itu perlu dilaksanakan. Menjelaskan lebih lanjut firma itu berkata: "Apabila kami menerima permintaan pengalihan keluar, kami akan menilai semua kandungan pada halaman web untuk memastikan bahawa kami tidak mengehadkan ketersediaan maklumat lain yang berguna secara meluas, contohnya dalam artikel berita.

"Kami juga akan menilai sama ada kandungan itu muncul sebagai sebahagian daripada rekod awam di tapak kerajaan atau sumber rasmi. Dalam kes sedemikian, kami tidak akan membuat pengalihan keluar."

 

Sumber: Daily Express Tech

Catat Ulasan

0 Ulasan